Historiske Eidsbugarden

"Fraa Byen det berer. Eg lyfter paa Hatt, Gud veit no den Dagen, naar dit eg kjem att." - Aasmund O. Vinje

Det ligger mye historie i hotellets vegger. Aasmund Olavsson Vinje bygde den første hytta på Eidsbugarden i 1868. Det samme året ble Den Norske Turistforening stiftet med Vinje og Thomas Heftye som sentrale navn. Da Vinje døde i 1870 overtok Thomas Heftye Vinjestova og bygde senere Eidsbugarden Hotell her.

I 1968 ble en minnestøtte gjort av billedhogger Ståle Kyllingstad reist på Eidsbugarden til minne om Aasmund O. Vinje.

Vinje ble svært glad i det fjellområdet han kalte Jotunheimen. Det er hentet fra norrønt og betyr kjempenes bosted, og har siden blitt det offisielle navnet. Vinje uttalte ofte at når han var død ville hans sjel sette seg på toppen av Falketind. Dette er grunnen til at Vinjehodet i granitt ved Eidsbugarden Hotell er vendt mot Falketind.

Eidsbugarden Hotell var et av de mest fasjonable høyfjellshotell i landet

Fra 1870 og utover skjøt turisttrafikken fart. Eidsbugarden Hotell var et av de mest fasjonable høyfjellshotell i landet. I hotellets store glansperiode med herrene i smoking, eller til nød i mørk dress, og damene i aftenkjoler og strutsefjær ble «Den Glade Vandrer» bygget for å huse «pøsafanten» eller ryggsekkturisten. I dag heter denne hytta Fondsbu og er siden 1993 DNT-hytte. Vinjebua er flyttet ut av hotellet og står i dag på en tange litt vest for hotellet. Og fjellturistene kommer som de har gjort siden slutten av 1800-tallet.

Hvert år i Juli blir Vinjerock arrangert for å hedre Aasmund O.Vinje på Eidsbugarden. Vinjerock er en av Norges mest populære musikkfestivaler, og blir utsolgt på rekordtid hvert år!

Jobbe hos oss?

Flinke folkelige fjellfolk kan sende søknad til: post@eidsbugarden.net

KONTAKT OSS
Eidsbugarden Hotell
2985 Tyinkrysset, Norge

+47 413 86 000
post@eidsbugarden.net
Copyright © Eidsbugarden 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram