Turforslag

TURFORSLAG 

Eidsbugarden ligger i hjertet av Jotunheimen, Dnt har et godt utbygd løypenett som gjør at Eidsbugarden blir et natulig stoppested på mange av de. 
Vi gir deg gjerne forslag til hvor du skal legge turen etter snøforhold og erfaring. 

Toppturutstyr og fjellski kan leies hos Skisenteret på Filefjell(Tyin Aktiv)eller Instersport på Filefjell 

 

De nærmeste hyttene er som følger:

Olavsbu 10,7 km
Olavsbu ligger som et midtpunkt i Jotunheimen mellom Gjendebu, Eidsbugarden og Skogadalsbøen.

Gjendebu 13,1 km
Gjendebu ligger flott til i den innerste enden av Gjende, midt i hjertet av Jotunheimen. Den er DNT sin eldste turisthytte bygd i 1871.

Yksendalsbu 13,8 km
Yksendalsbu ligger i den grønne og frodige Yksendalen, sørøst for Eidsbugarden.

Torfinnsbu 15,9 km
Hytta ligger ved midten av Bygdin ved utløpet av Svartdalen med imponerende totusenmeterstopper.

Slettingsbu 17,1 km
Slettingsbu ble åpnet i 1975 og var tenkt å binde sammen hyttene mellom Jotunheimen og Skarvheimen.

Ingjerdbu 17,9 km
Hytta ligger i Vettismorki ovenfor Vetti Gard søvest i Jotunheimen

Skogadalsbøen 18,1 km
Skogadalsbøen er stedet for deg som vil oppleve det gode, gamle fjellmiljøet midt i Jotunheimen.
Hytta ligger vakkert til i Utladalen.Lette turer 

Begrepet «seven summits» ble lansert av den amerikanske amatørklatreren Richard Bass etter at han i 1985 hadde besteget den høyeste toppen på alle de sju kontinentene. På Eidsbugarden har vi «sju tindar» De sju tindane er nære turmål, alle innenfor en radius av 4km. Alle toppen er mellom 1400 og 1500 m ( med unntak av Høgbrotet) – det er med andre ord i snitt bare 400 høydemeter stigning fra Eidsbugarden. Alle beskrivelser er utdrag fra heftet » I Vinjes fotspor-13 turer omkring Eidsbugarden» som er til salgs i vår resepsjon. Dersom man bestiger alle toppene vil man få utdelt diplom og pin.

Vinjeknappen 1433m
370 høydemeter 2-2,5 t tur – retur Rett sørøst for Eidsbugarden ligger det en egentlig navnløs høyde på 1433m, mellom Eidsbugarden og 1547m høye Hundeknapen. Det er stor enighet om at den bør kalles Vinjeknappen. Vinjeknappen består egentlig av to høydepunkter på 1408 og 1433 m, med et lite vann mellom

Utsikten 1484m
420 høydemeter 2t tur-retur Skal man gå en eneste tur omkring Eidsbugarden, er dette turen man skal velge. Toppunktet ligger rett sør for Eidsbugarden, som den ene av to utstikkere mot nord fra Skinneggen-ryggen.

Tyinholmen-Utsikten 1480m
380 høydemeter 2t tur-retur Rett ovenfor Tyinholmen ligger en bare 4m lavere paralell til Eidsbugarden-Utsikten. På Tyinholmen har mange kalt denne toppen for Skinneggen selvom dette egentlig er navnet på hele ryggen og det høyeste punktet 1607m

Torshammaren 1440m
380 høydemeter 2t tur-returTorshammaren er definitivt en topp som kan anbefales et besøk. Det går en slak og god sti fra Eidsbugarden på hele strekningen fra Eidsbugarden. Det er vel neppe noe sted man vakrere ser ut over Tyin og Tyinholmen enn fra Torshammaren, som har to store steinvarder på toppen.

Sløtafjell 1406m
350 høydemeter 2t tur-retur Toppen har mer karakter av et høydedrag enn en topp, men utsikten fra toppvarden er så absolutt en god belønning for strevet. Dersom man fra toppvarden fortsetter i sørøstlig retning 150m, kommer man til der hvor det blir stupbratt ned til Eidsbugarden. Fra dette ståstedet kan Eidsbugarden og vestsiden av Bygdin virkelig betraktes i fugleperspektiv

Høgbrotet 1603m
570 høydemeter 3,5-4t tur-retur Dette er den «glemte» toppen på Eidsbugarden, og med 1630m den høyeste av de lokale «sju tindar» 1630m er det høyeste punktet på en vel 3km lang rygg på nordsiden av Gravatjernet.

Gravafjell 1480m
420 høydemeter 2,5t tur-retur Du ser toppen vakkert fra Eidsbugarden, på venstre side av Bygdin – bakenfor Gravabekken som kommer rennende nedover nordsiden. Knapt fra noe ståsted ser man vestenden av Bygdin med Eidsbugarden vakrere enn nettopp fra denne Gravafjell-toppen.


VINTERTURER med toppturutstyr eller fjellski 
TORSHAMAREN 1440 MOH

Lett tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 2 – 3 timer på hele turen

Torshamaren er et flott og oppnåelig turmål for de aller fleste. På toppen får du en fantastisk utsikt og kommer veldig nærme mektige topper som Falketind og Hjelledalstind.

Start turen med å følge kvistet løype fra Eidsbugarden mot Skogadalsbøen. På toppen av det første høydedraget tar man av vestover mellom to høyder. Følg høydedraget mot sørvest innover mot toppen som ligger på 1440 moh. Det er ingen fin skikjøring akkurat siste biten mot toppen, men det er uansett verdt å ta turen helt bort til varden for å nyte den fantastiske utsikten.

Det finnes flere mulige nedkjøringer på sørsiden av denne toppen, men det danner seg store skavler i underkant av toppen, så vær obs på skredfare når dere velger nedkjøring. Den tryggeste og slakeste nedkjøringen er samme vei ned som dere kom opp. Her er det ofte også best snø, men denne nedkjøringen er litt slak for de med toppturustyr.


VINJEKNAPPEN 1408 MOH

Lett tur
Toppturutstyr anbefales
Beregn 1-3 timer på hele turen

Vinjeknappen egner seg best for de med toppturutstyr. Dette er en super tur for de som ikke har så mye erfaring med å gå på toppturutsyr eller for den litt mer erfarne som har lyst på en kort tur med morsom nedkjøring. Denne turen byr som regel på veldig gode snøforhold og flotte svinger. Dette er også en fin tur på fjellski, men da bør du kjøre ned samme vei som du gikk opp.
Start turen fra Eidsbugarden med å følge kvistet løype mot Yksendalsbu. Når terrenget flater ut tar du av fra løypa nordover og opp mot toppen. Topp punktet har en flott utsikt innover mot Galdeberg og Slettmarkspiggen.
Nedfarten følger bekkeleiet rett ned mot Eidsbugarden igjen, og her får man som regel veldig god valuta for de høydemeterne man har forsert på vei opp. Dette er en morsom tur!
UTSIKTEN  1488 MOH

Lett tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 2-3 timer på hele turen
 
Utsikten er et velkjent turmål om man bor på Eidsbugarden. Det var Aasmund Olavson Vinje som navnga denne toppen, og det skyldes nok den fantastiske utsikten utover Jotunheimen med Falketind, Uranostind og Hurrungane. Utsikten er en av de nærmeste toppene fra Eidsbugarden, og egner seg som turmål for de som vil gå med fjellski, toppturutstyr og evnt truger. Dette er en enkel tur uten særlig bratt terreng og egner seg derfor godt for de som ikke har så mye erfaring med toppturer vinterstid.
 
Start turen med å følge stikket løype fra Eidsbugarden mot Yksendalsbu. Et stykke opp i lia må man ta av mot vest og følge høydedraget mot vestsiden av toppen. Den letteste og sikreste adkomsten til toppen er å følge et lite dalsøkk rundt til baksiden av toppen for så å bestige den fra sørsiden.
Det finnes en rekke nedkjøringsmuligheter fra toppen. Det er ikke spesielt bratt terreng, så vil man ha utfordringer må man være litt kreativ i veivalget.

LANGESKAVLTIND 2014 MOH

Middels krevende tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 6-8 timer på hele turen

Langeskavltind er et flott turmål enten man vil gå på fjellski eller med toppturutstyr. Turen byr på en magisk utsikt omtrent hele veien og en flott og variert nedkjøring.Turen er værutsatt og bør derfor legges til dager med lite vind og høyt skydekke.

Start turen fra Eidsbugarden ved å følge den stikkede løypa mot Skogadalsbøen opp langs Sløtabekken. Når du kommer til Sløtatjernet på toppen av bakkene tar du av fra den stikkede løypa og går over vannet mot Langeskavltind. Den enkleste adkomsten opp på eggen går i den første renna man kommer til. Når man er oppe på eggen er det bare å følge høydedraget mot selve tinden. Dette er en flott mars med Mjølkedalsbreen og Uranosbreen på hver sin side av eggen. På selve topp punktet er det bare å ta inn over seg den mektige nærheten til kjente topper som Uranostind og Sagi.

Det finnes en rekke mulige nedfarter fra Langeskavltind. Man kan velge en nedfart på vestsiden av eggen mot Mjølkedalen. Disse nedfartene ligger i bratt og ofte skredutsatt terreng, og man skal derfor være bevisst på skredfare og veivalg dersom man velger en av disse rutene. På østsiden av eggen finnes det derimot flere trygge og morsomme nedfarter hele veien langs eggen. Ønsker man mest mulig utsikt og minst mulig trasking, velger man samme vei ned som man kom opp.


HØGBROTHØGDE 1821 MOH

Middels krevende tur 
Toppturutstyr anbefales 
Beregn 5-7 timer på turen

Høgbrothøgde er et flott turmål for alle som går med toppturutstyr. Dette er en topp der du får en flott og lang nedkjøring uten å bruke altfor lang tid opp.

Start turen fra Eidsbugarden ved å følge kvistet løype mot Olavsbu på vestsiden av Mjølkedøla. Følg vinterløypa mot Olavsbu i 6km til du er ved et lite vann på 1400moh og har Høgbrothøgde på venstre hånd. Nå kan du ta av nordover over vannet og gå opp mot toppen på den brede flanken du har foran deg. Selve topppunktet ligger et stykke vestover når du har nådd toppen av flanken. Til tross for at toppen ikke rager mer enn 1821moh, kan Høgbrothøgde by på en flott utsikt innover Jotunheimen og tilbake til Eidsbugarden.

Når man er ferdig med å nyte utsikten er det bare å ta av fellene og sette utfor. Flanken ned fra toppen byr som regel på fantastisk bra skikjøring ned til det lille vannet. Når man kommer hit kan det lønne seg å sette på fellene igjen for å få med seg noen ekstra høydemeter på turen ned. Tar man på fellene tar man turen innom toppen sør for vannet på 1542moh, derfra kjører man ned mot dalen og Mjølkedøla og følger denne helt tilbake til Eidsbugarden.


GALDEBERG 2075 MOH

Krevende tur

Toppturutstyr eller fjellski anbefales

Beregn 6-8 timer på hele turen

Galdeberg er en veldig fin skitur vinterstid. Det er en super tur både for de som ønsker å gå på fjellski og for de som bruker toppturutstyr. Etter en litt lang innmars over Bygdin, kan Galdeberg by på nesten 1000 høydemeter med veldig flott nedkjøring.

Start turen fra Eidsbugarden med å følge den stikkede løypa mot Gjendebu over Bygdin og opp i dalen ved Høystakka. Når man har passert Høystakka tar man av fra den stikkede løypa og skrår østover inn mellom Høystakka og Uksedalshøe. Her er det et par bekkeleier som må passeres. Dette pleier ikke å være noe problem vinterstid, men det er lettest å passere dem lengst opp mot Uksedalshøe. Etter å ha passert bekkeleiene begynner oppstigningen til selve Galdeberget. For å holde seg i skredsikkert terreng bør man holde seg til nord for høyden 1585. Følg flanken oppover til topps, vær obs på at det kan bygge seg opp store skavler langs kanten på toppen, så ikke gå for langt ut. Følg kanten nordover til terrenget vider seg ut igjen og følg høydedraget oppover til toppvarden.  Galdeberg kan by på en fantastisk utsikt over Jotunheimen, og selv om veien opp foregår på brede flanker og i trygge omgivelser vil selve topp punktet gi deg en fantastisk og luftig opplevelse.

Ønsker man en nedfart i trygge omgivelser og uten noen større skredfare, følger man samme vei ned igjen som den man gikk opp. Når man kommer til den stikkede løypa i dalen ved høystakka kan det lønne seg å krysse over den stikkede løypa slik at man kjører vestover i fjellsiden lengst mulig for å få kortest mulig strekning tilbake over Bygdin. Her er det et par fossefall som må passeres samt at dette terrenget kan være skredutsatt, så her må man se an forholdene på hver tur.


URANOSTINDEN 2157 MOH

Krevende tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 8-10 timer på hele turen

Dette er en fantastisk fin vårskitur for de som ønsker en klassiker med en luftig topp. Turen er lang, så man bør være i god form før man legger ut på turen, særlig om man velger å gå på toppturutstyr.

Start turen med å følge kvistet løype fra Eidsbugarden mot Skogadalsbøen til Kvitevatnet. Derfra går man rett nord over vannet og følger breen opp til bandet. Der følger man høyden vestover opp mot toppen. De siste 50 m til toppen er meget luftige og her anbefales det å ta med seg både stegjern og isøks.

Nedkjøringen kan enten følge samme rute tilbake, eller via Mjølkedalsbreen. På toppturutstyr er turen over Mjølkedalsbreen det beste valget. Da traverserer man fra bandet og over Uranosbreen til omlag midten av Mjølkedalsbreen. Derfra rett ned midt på Mjølkedalsbreen, der er det minst sprekker.  Etter breen er følger man Mjølkedalsvannet sørøstover til man treffer på kvistløypa fra Olavsbu, og følger den tilbake til Eidsbugarden.

Dette er en tur som krysser bre og er meget luftig på toppen. Har man liten eller ingen erfaring med slike turer anbefales det at man går med guide på denne turen.


Normalruta til FALKETIND  2067 MOH

Krevende tur
OBS! Her anbefaler vi guide.
Kan være behov for stegjern/isøks og sikring i tau
Beregn 10-12 timer på hele turen

Falketind 2067 moh ble første gang besteget av botanikeren Boeck, geologen Keilhau og reingjeter Urden allerede i 1820 og var det første fjellet av «alpin karakter» som ble besteget i Norge. I etterkant er ekspedisjonen blitt sett på som «Jotunheimens oppdagelse».  Aasmund Olavson Vinje ga fjellet navnet Falketind over femti år senere.

Idag er det hovedsaklig to ruter som blir benyttet for bestigning av Falketind: Normalveien og Pionerruten

» Normalveien» har  tradisjonelt vært mest benyttet som rutevalg til Falketind.

Adkomst fra Tyinholmen med bil innover Koldedølsvegen til bom ca 8 km inn i Koldedalen. Turen starter ved enden av anleggsvegen innover Morka-Koldedalen, mellom Hjelledalstinden og Falketind.  Følg nordbredden av vatn 1291. Mot enden vil man passere en bratt og tidvis utfordrende snøfonn, dette gjelder tidlig i sesongen. Følg deretter en relativt tydelig sti videre til Andrevatnet. Langs nordenden av Andrevatnet er det stedvis grov ur, men likevel tydelig hvor traseen går. Elva fra Stølsnosbreen kommer ned fra fjellsiden, må krysses og deretter følges på venstre side. Fjellsiden er relativt bratt og en må passere utsatte partier med sva og løs stein – vis aktsomhet. Oppe ved breen dukker Stølsnostinden frem i flott profil. Nedre del av breen er en isolert brerest, hold derfor kanten og gå senere inn på selve hovedbreen, forutsatt at man er utstyrt for brevandring. Alternativt kan en vandre i løs morenemasse til høyre for breen, men vær varsom da dette er usikkert landskap. På toppen av breen støter man på fast fjell ved foten av hovedtoppen, retning øststupet. Følg ryggen videre til topps. Siste biten er bratt, og medfører noe klyving. Falketind tur retur Koldedalen beregnes til 10-12 timer. Det er sprekker i øvre partier av breen og vi anbefaler sterkt å benytte fører som stiller med stegjern og tau
Takk til Marte Lerkelund for turbeskrivelsene.